Управления Гоструда Херсона

Инспекторы  госинспекции по труду  не наделены правом проведения оперативно-следственных мероприятий (допроса, опроса, обыска и т.п.) для установления фактов, подтверждающих или опровергающих осуществление работодателем или работником каких либо действий

 Головне управління Держпраці у Херсонській області

Порушення трудових прав

http://ks.dsp.gov.ua/page/porushennja-trudovih-prav 

На Урядову гарячу лінію надійшла скарга від чоловіка, в якій вказано, що приватний підприємець завинив йому заробітну плату за два  місяці та не зробив запис у трудовій книжці про працевлаштування: «… до сьогодні ні заробітну плату ні трудову книжку не видали,  сказавши «ти у нас не працював».  Затримка по зарплаті становить два повних місяці». Чоловік просить притягти винуватців до відповідальності.

Фахівці Головного управління Держпраці у Херсонській області розглянули звернення про порушення вимог трудового законодавства у межах своєї компетенції та провели перевірку фізичної особи підприємця згідно заяви. Втім, кадрові та бухгалтерські документи, які б підтвердили працевлаштування та витрати на оплату праці заявника – відсутні. Тож, за результатами перевірки не вдалось встановити факт перебування заявника у трудових відносинах з підприємцем.

              Працівники Херсонщини звертаються до обласного Управління Держпраці за роз’язненням тих чи інших питань трудового законодавства, просять про допомогу при порушенні трудових прав. Минулого року фахівці Управління розглянули 364 письмових звернення, проконсультували на особистому прийомі 2339 мешканців регіону. І серед цих звернень є скарги про невиплату заробітної плати. Так само, як і прохання довести факт працевлаштування людини на підприємстві. На жаль, стосовно останнього питання, у Служби Держпраці  не має таких повноважень, оскільки у Положенні  про Державну службу України з питань праці, затвердженому постановою КМУ від 11.02.2015р., № 96, вказано, що державні інспектори не наділені правом проведення оперативно-слідчих заходів для встановлення фактів, які підтверджують або спростовують здійснення роботодавцем чи працівником незафіксованих у письмовій формі дій. 

             Нагадуємо, що згідно до ст.24 КЗпПУ працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу. Крім того, наказом Державного комітету статистики України від 05.12.2008р. № 489 затверджені та введені в дію типові форми первинної облікової документації підприємств, установ, організацій, а саме N П-1 “Наказ (розпорядження) про прийняття на роботу” з яким роботодавець має ознайомити працівника під розпис.

             Тож, враховуючи вище зазначене, наголошуємо:

найманий працівник не може приступити до виконання роботи без  наказу чи розпорядження власника або уповноваженого ним органу про укладання з ним трудового договору. 

             У Головному управлінні з питань праці Херсонської області найманим працівникам рекомендують вимагати від роботодавця укладання трудового договору відповідно до вимог чинного законодавства. Адже допомогти працівникам, чиї трудові права можуть бути порушені, можливо лише маючи законні на це підстави. Повертаючись до даного випадку, фахівці рекомендують заявнику звернутися до суду з позовом про встановлення факту перебування у трудових відносинах із певною особою підприємцем.

M.E.Doc опис системи

M.E.Doc

Работает как пчелка

Преимущества

Экономь время и деньги

Возможности

Ваш лучший помощник

Обновления

Всегда свежий M.E.Doc

Нравится ли Вам ПО M.E.Doc?

Полезные ссылки