ДФС о штрафе по прибыли

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 05.07.2016 р. № 14557/6/99-99-15-02-02-15

Державна фіскальна служба України розглянула лист Незалежної асоціації банків України <...> у частині обмеження відповідальності платників податку на прибуток при застосуванні п. 31 підрозділу 10 розділу XX "Перехідні положення" Податкового кодексу України (далі - Кодекс) та, керуючись ст. 52 Кодексу, повідомляє.

 

Згідно зі ст. 111 Кодексу за порушення законів з питань оподаткування та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, застосовуються такі види юридичної відповідальності:

• фінансова;

• адміністративна;

• кримінальна.

Фінансова відповідальність за порушення законів з питань оподаткування та іншого законодавства встановлюється та застосовується згідно з цим Кодексом та іншими законами. Фінансова відповідальність застосовується у вигляді штрафних (фінансових) санкцій (штрафів) та/або пені.

Відповідно до пп. 14.1.265 п. 14.1 ст. 14 Кодексу штрафна санкція (фінансова санкція, штраф) - плата у вигляді фіксованої суми та/або відсотків, що справляється з платника податків у зв'язку з порушенням ним вимог податкового законодавства та іншого законодавства, контроль за дотриманням яких покладено на контролюючі органи, а також штрафні санкції за порушення у сфері зовнішньоекономічної діяльності.

Згідно з пп. 14.1.162 п. 14.1 ст. 14 Кодексу пеня - сума коштів у вигляді відсотків, нарахованих на суми грошових зобов'язань, не сплачених у встановлені законодавством строки.

Таким чином, Кодексом визначено окремо поняття "штрафна (фінансова) санкція (штраф)" та "пеня".

Відповідно до п. 31 підрозділу 10 розділу XX "Перехідні положення" кодексу за наслідками діяльності у 2015 році штрафні (фінансові) санкції до платників податку на прибуток підприємств за порушення порядку обчислення, правильності заповнення податкових декларацій з податку на прибуток підприємств та повноти його сплати не застосовуються.

Таким чином, вказаним вище пунктом передбачено звільнення від відповідальності лише у вигляді штрафних (фінансових) санкцій, передбачених абзацами третім - п'ятим п. 50.1 ст. 50, п. 120.2 ст. 120, п. 123.1 ст. 123 Кодексу, у конкретних випадках:

• порушення порядку обчислення податку на прибуток за наслідками діяльності у 2015 році;

• порушення правильності заповнення податкових декларацій з податку на прибуток підприємств за наслідками діяльності у 2015 році;

• порушення повноти сплати податку на прибуток за наслідками діяльності у 2015 році.

Підстави та порядок нарахування пені встановлено ст. 129 Кодексу. Так, п. 129.1 ст. 129 Кодексу передбачено, що пеня нараховується на суму податкового боргу після закінчення встановлених цим Кодексом строків погашення узгодженого грошового зобов'язання. Нарахування пені розпочинається:

• при самостійному нарахуванні суми грошового зобов'язання платником податків - після спливу 90 днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов'язання, визначеного цим Кодексом;

• при нарахуванні суми грошового зобов'язання контролюючими органами - від першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов'язання, визначеного у податковому повідомленні-рішенні згідно із цим Кодексом;

• у день настання строку погашення податкового зобов'язання, нарахованого контролюючим органом або платником податків у разі виявлення його заниження на суму такого заниження та за весь період заниження (у тому числі за період адміністративного та/або судового оскарження);

• у день настання строку погашення податкового зобов'язання, визначеного податковим агентом при виплаті (нарахуванні) доходів на користь платників податків - фізичних осіб, та/або контролюючим органом під час перевірки такого податкового агента.

Враховуючи викладені вище норми, пеня є відповідальністю за порушення строку сплати грошового зобов'язання, не є штрафною (фінансовою) санкцією у розумінні Кодексу та відповідно не підпадає під дію п. 31 підрозділу 10 розділу XX "Перехідні положення" Кодексу.

Водночас повідомляємо, що відповідно до п. 52.6 ст. 52 Кодексу періодичне узагальнення податкових консультацій, які стосуються значної кількості платників податків або значної суми податкових зобов'язань, та затверджує наказом узагальнюючі податкові консультації, які підлягають оприлюдненню, проводить центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику, тобто Міністерство фінансів України.

Таким чином, надання узагальнюючих консультацій віднесено виключно до повноважень Міністерства фінансів України, а не до повноважень ДФС.

 

Голова                                                               Р. Насіров

 

M.E.Doc опис системи

M.E.Doc

Работает как пчелка

Преимущества

Экономь время и деньги

Возможности

Ваш лучший помощник

Обновления

Всегда свежий M.E.Doc

Нравится ли Вам ПО M.E.Doc?

Полезные ссылки