Чи обов’язково взагалі встановлювати ліміт каси?

 Якщо підприємство проводить усі розрахунки в безготівковій формі. Чи потрібно встановлювати ліміт каси в такому разі? Чим загрожує його відсутність? 

Загалом потреба в розрахунку ліміту каси є у тих підприємств, які мають справу з готівковими коштами. Якщо ж усі розрахунки (із контрагентами, працівниками – з оплати праці, підзвітними особами тощо) проводяться в безготівковій формі, то й ліміт каси не потрібен. 

Якщо на підприємстві його не встановлено (незалежно від причин такого невстановлення), то він автоматично вважається нульовим. І тоді вся готівка, що знаходиться в касі на кінець робочого дня і не здана відповідно до вимог Положення, затвердженого постановою Правління НБУ від 27.12.17 р. № 148 (далі – Положення № 148), уважається понадлімітною (п. 53 Положення № 148). 

Слід зазначити, що в деяких дозволених випадках готівка не вважається понадлімітною: 

- у день її надходження, якщо вона здана в сумі, що перевищує встановлений ліміт каси, до обслуговуючих банків не пізніше наступного робочого дня банку або видана для використання установою/підприємством відповідно до законодавства (без попереднього здавання її до банку й одночасного отримання з каси банку) наступного дня на потреби, пов’язані з діяльністю установи/підприємства (п. 54 Положення № 148); 

- у день її надходження, якщо вона надійшла до кас підприємств у вихідні та святкові дні та здана в сумі, що перевищує встановлений ліміт каси, до обслуговуючих банків наступного робочого дня банку та підприємства або видана для використання підприємством відповідно до законодавства (без попереднього здавання її до банку й одночасного отримання з каси банку) наступного робочого дня на потреби, пов’язані з діяльністю підприємства. 

Однак такі винятки діють лише в разі, якщо ліміт усе ж установлено та затверджено внутрішніми розпорядчими документами. Тобто правом скористатися наведеними винятками можуть лише ті суб’єкти господарювання, у яких ліміт каси встановлено й обґрунтовано відповідними документами (Порядком розрахунку ліміту каси підприємства, безпосередньо самими розрахунком та наказом, який його затверджує). 

За перевищення ліміту каси передбачено штраф у двократному розмірі виявленої понадлімітної суми за кожен день її перебування в касі підприємства на кінець дня (абзац другий ст. 1 Указу Президента від 12.06.95 р. № 436/95). 

 

Добавить комментарий


Защитный код
Обновить

M.E.Doc опис системи

M.E.Doc

Работает как пчелка

Преимущества

Экономь время и деньги

Возможности

Ваш лучший помощник

Обновления

Всегда свежий M.E.Doc

Нравится ли Вам ПО M.E.Doc?

Полезные ссылки