Увага! З 1 грудня - нова форма податкової накладної

Мінфін наказом від 17.09.2018 р. № 763 вніс зміни до форми податкової накладної, затвердженої наказом від 31.12.2015 р. № 1307, та Порядку її заповнення (далі – Порядок).
Цей наказ набирає чинності з 01.12.2018 р. (офіційно опублікований у Офіційному віснику України, 2018, № 85 (06.11.2018)), крім абзацу другого п. 6 та п. 8 Змін до Порядку заповнення податкової накладної, затверджених цим наказом, які набирають чинності з 01.01.2020 р.

Отже, з 1 грудня 2018 року діють нові форми податкової накладної та розрахунку коригування.
До відома наших користувачів! У програмі M.E.Doc реалізована нова форма податкової накладної (J(F)1201010), яка буде доступна для використання у одному з найближчих оновлень.
Податкова накладна
Змінами встановлено наступне. У разі складання зведеної податкової накладної у графі "Зведена податкова накладна", замість помітки „Х”, зазначається код ознаки:
    1 – у разі нарахування податкових зобов'язань відповідно до п. 198.5 Податкового кодексу України (далі – ПКУ);
    2 – у разі нарахування податкових зобов'язань відповідно до п. 199.1 ПКУ;
    3 – у разі складання зведених податкових накладних, особливості заповнення яких викладені у п. 15 Порядку;
    4 – у разі складання зведених податкових накладних, особливості заповнення яких викладені у п. 19 Порядку.
Заголовна частина податкової накладної доповнена рядком «податковий номер платника податку або серія (за наявності) і номер паспорта» для постачальника (продавця) і отримувача (покупця).
При цьому, податковий номер платника податку зазначається відповідно до Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588. Серія та номер паспорта зазначається у разі, якщо покупець або продавець - фізична особа, яка через свої релігійні переконання відмовляється від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомила про це відповідний контролюючий орган і має відмітку у паспорті.
Рядок "Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта" податкової накладної, передбачений для заповнення даних щодо отримувача (покупця), заповнюється у разі постачання товарів/послуг платнику податку на додану вартість та у разі складання податкової накладної відповідно до п. 10 Порядку.
Крім того, таблична частина податкової накладної доповнена графою 11 «Сума податку на додану вартість». Графа 11 заповнюється у гривнях з копійками із зазначенням після коми до 6 знака включно.
У зв’язку з доповненням податкової накладної новою графою графа «Код виду діяльності сільськогосподарського товаровиробника» у новій формі є графою 12.
Розрахунок коригування
У форму розрахунку коригування до податкової накладної також були внесені аналогічні зміни.
Крім того, змінами передбачено, що у разі реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних двох і більше податкових накладних, складених на одну операцію з постачання товарів/послуг, постачальник (продавець) складає розрахунок(ки) коригування до податкової(их) накладної(их), зайво складеної(их) на операцію, за якою в ЄРПН вже зареєстрована податкова накладна, у такому порядку:
    у верхній лівій частині розрахунку коригування у графі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причин» зазначається тип причини 20, при цьому позначка «Х» не проставляється;
    у заголовній частині розрахунку коригування у полі «до податкової накладної» зазначаються дата і номер податкової накладної, зайво складеної на операцію, за якою в ЄРПН вже зареєстрована податкова накладна;
    в інформаційному полі «Інформаційні дані щодо складеної та зареєстрованої в Єдиному реєстрі податкових накладних податкової накладної» розрахунку коригування зазначаються дані щодо податкової накладної, правильно складеної та зареєстрованої в ЄРПН;
    в інформаційному полі «Інформаційні дані щодо складеного та зареєстрованого в Єдиному реєстрі податкових накладних розрахунку коригування до податкової накладної, зайво складеної на операцію, за якою в Єдиному реєстрі податкових накладних вже зареєстрована податкова накладна» розрахунку коригування зазначаються дані щодо розрахунку коригування, складеного до зайво складеної податкової накладної, яка зареєстрована в ЄРПН. Зазначене поле не заповнюється, якщо такий розрахунок коригування не складався.
У разі складання розрахунку коригування з типом причини 20 до податкової накладної, зайво складеної на операцію, за якою в ЄРПН вже зареєстрована податкова накладна, до якої раніше не складався розрахунок коригування, такий розрахунок коригування підлягає реєстрації в ЄРПН отримувачем (покупцем), який був зазначений у податковій накладній, що коригується, крім випадків, передбачених Порядком.
У разі складання розрахунку коригування з типом причини 20 до податкової накладної, зайво складеної на операцію, за якою в ЄРПН вже зареєстрована податкова накладна, до якої раніше було складено розрахунок коригування, такий розрахунок коригування підлягає реєстрації в ЄРПН постачальником (продавцем) з урахуванням таких особливостей:
    в інформаційному полі «Інформаційні дані щодо складеного та зареєстрованого в Єдиному реєстрі податкових накладних розрахунку коригування до податкової накладної, зайво складеної на операцію, за якою в Єдиному реєстрі податкових накладних вже зареєстрована податкова накладна» такого розрахунку коригування зазначаються дані щодо складеного та зареєстрованого в ЄРПН розрахунку коригування до податкової накладної, зайво складеної на операцію, за якою в ЄРПН вже зареєстрована податкова накладна;
    графи з 1 по 15 розділу Б такого розрахунку коригування та рядки розділу А не заповнюються.
Також змінами передбачено, що у разі допущення помилки в реквізитах заголовної частини податкової накладної, зареєстрованої в ЄРПН, яка не заважає ідентифікувати здійснену операцію, постачальник (продавець) на дату виявлення такої помилки складає розрахунок коригування до податкової накладної, у якому всі правильно заповнені реквізити податкової накладної повторюються, а реквізит, у якому допущено помилку, заповнюється без помилок.
У цьому разі таблична частина розділів А та Б розрахунку коригування не заповнюється.
У разі коригування кількісних та/або вартісних показників табличної частини податкової накладної у зв'язку зі зміною суми компенсації вартості товарів/послуг, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадку повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником (продавцем) суми попередньої оплати товарів/послуг розрахунок коригування заповнюється у такому порядку:
    показники рядка податкової накладної, що коригується, зазначаються із знаком "-" окремо в кожній графі;
    додається(ються) новий(і) рядок(ки) з виправленими показниками (за потреби), якому(им) присвоюється новий черговий порядковий номер, що не зазначався в податковій накладній;
    рядку податкової накладної, що коригується, зазначеному із знаком "-", та новому(им) рядку(ам) з виправленими показниками, що його замінює(ють), присвоюється однаковий порядковий номер групи коригування, який зазначається у графі 2.2 табличної частини розрахунку коригування, та наводиться однакова причина коригування.
Кількість груп коригування у розрахунку коригування може бути необмежена. Кожній групі коригування присвоюється окремий наступний порядковий номер.
Державна фіскальна служба України визначає умовні коди причин коригування, які платники податку зазначають у графі 2.1 розрахунку коригування, та забезпечує їх оприлюднення на власному офіційному веб-порталі для використання платниками податку під час складання розрахунків коригування відповідно до ПКУ.

M.E.Doc опис системи

M.E.Doc

Работает как пчелка

Преимущества

Экономь время и деньги

Возможности

Ваш лучший помощник

Обновления

Всегда свежий M.E.Doc

Нравится ли Вам ПО M.E.Doc?

Полезные ссылки