Які саме надходження (або виплати) не можна включати до розрахунку ліміту каси?

 У Положенні, затвердженому постановою Правління НБУ від 27.12.17 р. № 148 (далі – Положення № 148) немає методики розрахунку ліміту каси. Чи слід застосовувати порядок визначення ліміту каси згідно з Положенням, затвердженим постановою Правління НБУ від 15.12.04 р. № 637 (далі – Положення № 637), яким було заборонено включати до розрахунку суми готівки, отримані з банку, та зарплатні виплати? Запитання актуальне. Адже, на відміну від Положення № 637, де порядок розрахунку ліміту був досить детально регламентований, Положення № 148 у цьому питанні досить стримане та лояльне. Колишня форма Розрахунку встановлення ліміту залишку готівки в касі (додаток 8 до Положення № 637) не передбачала в розрахунку ліміту каси участі виплат, пов’язаних із оплатою праці, пенсій, стипендій, дивідендів, а також надходжень у вигляді готівки з банку. 

З набуттям чинності Положення № 148 ситуація кардинально змінилась, адже цей документ із приводу розрахунку ліміту каси не містить жодних вимог щодо того, які саме види надходжень чи видачі готівки потрібно брати. Згідно з п. 50 Положення № 148 «ліміт каси <...> встановлюють на пiдставі розрахунку середньоденного надходження готівки дo каси або її середньоденної видaчі з каси за рішенням кeрівника установи, підприємства <...> або yповноваженої ним особи». 

Більше немає правила, що для розрахунку слід брати три місяці підряд із попередніх 12 місяців роботи. За нормами Положення № 148 підприємств можуть самостійно обирати період, за який проводиться розрахунок середньоденного надходження або середньоденної видачі готівки (лист НБУ від 07.03.18 р. № 50-0007/13560). 

Отже, виходить, що з метою розрахунку cе­редньоденного надходження aбо середньоденної видачі готівки тепер можна враховувати будь-які надходження (включаючи готівку, отриману в банку), будь-яку видачу (включаючи виплату зарплати, дивідендів тощо). 

Головна вимога – підприємство саме має розробити порядок розрахунку свого ліміту каси і затвердити його (згідно з п. 50 Положення № 148). У такому разі враховуються терміни здачі готівки для її зарахування нa банківський рахунок, визначені договором між підприємством і банківською установою.

Добавить комментарий


Защитный код
Обновить

M.E.Doc опис системи

M.E.Doc

Работает как пчелка

Преимущества

Экономь время и деньги

Возможности

Ваш лучший помощник

Обновления

Всегда свежий M.E.Doc

Нравится ли Вам ПО M.E.Doc?

Полезные ссылки